Luottotiedot ja luottotietojen menetys

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Luottotiedot ovat yksityishenkilöiden tai yrityksien luottotietolaissa tarkoitettuja niiden maksukykyä tai maksuhalukkuutta koskevia tietoja. Laissa määrätään, miten luottotietoja saa kerätä, tallettaa ja luovuttaa.

Luottotietojen menettäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilö on saanut maksuhäiriömerkinnän

Luottotietojen menettäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että henkilö on saanut maksuhäiriömerkinnän eli hänet on merkitty Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämään luottotietorekisteriin esimerkiksi maksamattomien laskujen takia.

Luottotietoja ei voi menettää vahingossa tai huomaamatta, sillä laskunmaksun pitää viivästyä yleensä 6-8 kuukautta ja velallisen on pitänyt saada vähintään kaksi maksumuistutusta ja kaksi maksuvaatimusta ennen kuin perintä alkaa ja lopulta saa maksuhäiriömerkinnän.

Luottotietorekisterit

Valtakunnallisen luottotietorekisterin lisäksi myös monilla yrityksillä on omia rekistereitään, joihin ne merkitsevät tietoja asiakkaiden maksukäyttäytymisestä. Jos sama asiakas maksaa laskunsa aina myöhässä ja myöhästymiset ovat merkittäviä, yritys voi kieltäytyä myymästä tuotteitaan kyseiselle asiakkaalle.

Maksuhäiriömerkintä pysyy rekisterissä 2-4 vuotta

Maksuhäiriömerkintä pysyy rekisterissä 2-4 vuotta. Maksuhäiriön tallennusaikaa voi itse vaikuttaa toimittamalla Asiakastietoon todistus velan maksamisesta. Luottotietojen tarkistamista ei voi kieltää lain sallimissa tarkoituksissa.

Jokaisella on kuitenkin oikeus tarkistaa omat luottotietorekisteriin merkityt tiedot. Omien tietojen tarkistaminen on ilmaista, muiden maksullista. Netissä tietoja voi tarkistaa esimerkiksi Omatieto-palvelussa.

Mihin luottotiedot vaikuttaa?

Maksuhäiriömerkintä hankaloittaa elämää monella tavalla. Esimerkiksi laina, vuokra-asunto tai luottokortti luottotiedottomalle on erittäin vaikea tai jopa mahdotonta saada, jos luottotiedoissa on puutteita. Kuntien myöntämän sosiaalisen luoton saamisen edellytyksenä on usein oma-aloitteinen ilmoittautuminen luottotietorekisteriin.

Myös monet työnantajat tarkistavat nykyään hakijoiden luottotiedot ennen töihin ottamista. Näin ollen maksuhäiriömerkintä voi pahimmassa tapauksessa johtaa työttömyyteen, asunnottomuuteen ja velkakierteeseen.

Luottotietonsa menettäneeltä voidaan myös vaatia esimerkiksi puolen vuoden vuokria ennakkoon asuntoa haettaessa tai asettaa vuokrasuhteelle muita erityisehtoja. Toisaalta suuruudeltaan pienet ja vuosia sitten hoidetut velat eivät välttämättä ole este esimerkiksi lainan saamiselle, jos henkilön raha-asiat ovat sittemmin hoituneet moitteettomasti ja tulotaso on kohtuullinen.

Suomalaisia perintäpalveluita

Mikäli laskujesi kanssa tulee ongelmia, katso, onko kirjeen lähettänyt perintätoimisto. Tarvittaessa ole suoraa yhteydessä kyseiseen yritykseen. Maksumuistutusten hoitaminen on ehdottoman tärkeää, ettei perintäprosessi käynnisty.

Ohessa suomalaisia perintätoimistoja:

 

Luottotiedot ja luottotietojen menetys
Arvio: 5 / 5. 5, yhteensä 1 arvostelua.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

No comments yet... Be the first to leave a reply!