Pikavippi pankkitunuksilla

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pikavippejä eli pika- tai pienlainoja sekä muita lyhytaikaisia kulutusluottoja koskeva lainsäädäntö tiukentui 1.2.2010.

Lakiuudistuksen jälkeen luotonantajan on pitänyt varmentaa luotonhakijan henkilöllisyys jollakin luotettavana pidetyllä menetelmällä ennen luoton myöntämistä.

Tähän tarkoitukseen voidaan käyttää esimerkiksi henkilökohtaisia verkkopankkitunnuksia, eli suomalaisten pankkien yhteistä TUPAS-tunnistamispalvelua.

TUPAS-tunnistautuminen

TUPAS-palvelua hallinnoi pankki-, vakuutus- ja rahoitusalan yritysten etujärjestö Finanssialan Keskusliitto ja sen käyttäminen on aina asiakkaalle täysin maksutonta. Pankkien myöntämät tunnisteet ovat aina henkilökohtaisia myös silloin, kun käyttäjä on yritys- tai yhtiöasiakas, ja niitä myönnetään ainoastaan pankkien konttoreissa.

Verkkopankkitunnuksia ei siis voi hankkia verkossa. Jo olemassa oleviin tunnuksiin voi sen sijaan yleensä tilata uuden avainlistan verkossa suojatussa yhteydessä ja se lähetetään asiakkaalle kotiin.

Pankeilla on lakisääteinen velvollisuus tunnistaa verkkopankkitunnuksia hakevat asiakkaat konttorissa ennen tunnusten myöntämistä jollakin Rahoitustarkastuksen hyväksymällä virallisella asiakirjalla, joita ovat esimerkiksi ajokortti, henkilökortti, passi ja kuvallinen kelakortti.

Pikavippi verkkopankkitunnuksilla kannattaa

Tunnistautuminen verkkopankkitunnuksilla säästää selvää rahaa, koska tekstiviestejä ei tarvita lainkaan luoton hakemiseen tai niitä tarvitaan vain yksi. Tekstiviestillä luottoa haettaessa hakijan henkilöllisyys ja mahdollinen luottokelpoisuus joudutaan nimittäin varmentamaan, jolloin tekstiviestejä tarvitaan jokaista luottoa varten vähintään kaksi.

Tekstiviestit maksava palveluntarjoajasta riippuen jopa useamman euron kappaleelta.

Verkkopankkitunnuksilla voi sen sijaa hakea lainaa maksutta eikä omiin nimiin rekisteröityä matkapuhelinliittymääkään välttämättä tarvita, koska pelkkä prepaid-liittymä riittää.

Luottoa hakiessa on hyvä varmistaa palveluntarjoajan sivuilta, että palvelu toimii oman pankin kanssa reaaliajassa. Tämä riippuu palveluntarjoajan ja pankin välisen sopimuksesta sisällöstä ja ehdoista. Näin luoton saa viipymättä tilille palvelun aukioloaikoina: lakiuudistuksen jälkeen pikalainaa ei ole enää voinut maksaa asiakkaan tilille yöllä klo 23:n ja 7:n välisenä aikana, vaikka hakemus olisikin hyväksytty, vaan rahat voidaan siirtää vasta aamuseitsemän jälkeen.

Verkkotunnuksilla pikavippejä tarjoavat esimerkiksi Ferratum, Risicum, Vippi.fi ja Pikavippi.fi. Vippien suuruus vaihtelee muutamasta kympistä muutamaan tuhanteen euroon. Tunnistepalvelua puolestaan tarjoavat lähes kaikki pankit eli mm. Osuuspankki, Nordea ja Sampo.

Verkkohakemuksen toimintaperiaate

Pikavipin hakeminen pankkitunnuksilla on helppoa: tarvitaan ainoastaan pääsy verkkoon ja oman pankin myöntämät pankkikohtaiset tunnisteet, eli yleensä henkilökohtainen käyttäjätunnus ja kertakäyttöinen tunnusluku (tiliavainkortti).

Kun pikavippiyritys haluaa varmentaa käyttäjän henkilöllisyyden, se ohjaa käyttäjän kirjautumaan omaan verkkopankkiinsa pankista saamillaan henkilökohtaisilla tunnuksilla. Yleensä tämä tapahtuu valitsemalla oman pankin logo, josta käyttäjä ohjataan pankin tunnistesivulle.

Pankin järjestelmään kirjautumisen jälkeen käyttäjän ruudulle ilmestyvät pankin järjestelmään rekisteröidyt varmennetiedot, jotka pankki lähettää palveluntarjoajalle, eli tiedot siitä, kuka kirjautunut henkilö on. Kun käyttäjä hyväksyy tiedot, hänet ohjataan takaisin palveluntarjoajan sivuille.

Jos käyttäjä ei hyväksy varmennetietoja, toiminto keskeytetään, eivätkä tiedot välity palveluntarjoajalle. Hyväksymisen jälkeen toimintoa ei enää voi peruuttaa, koska tiedot ovat jo lähteneet palveluntarjoajalle. Käytännössä tunnistamista vaaditaan vain ensimmäisellä asiointikerralla, jonka jälkeen asiakkaalle luotu henkilökohtainen tunniste riittää henkilöllisyyden todentamiseen.

Verkkopankin tietoturva

Palveluntarjoaja ja pankki käyttävät tiedonsiirrossa 128 bitin avaimilla toteutettua SSL-suojausta, joten välitetyt tiedot eivät näy ulkopuolisille eikä käyttäjä tai mikään ulkopuolinen taho tai palveluntarjoaja voi tehdä niihin muutoksia tunnistuksen aikana.

Yhteyden salaustaso eli käytännössä käytetty avainpituus riippuu kuitenkin asiakkaan käytössä olevan selaimen ominaisuuksista. palveluntarjoaja huolehtii siitä, että varmennepyynnön ja varmenteen tiedot on suojattu, joten varmenteen tietoja ei ole mahdollista muuttaa huomaamatta.

Käyttäjän vastuulla on puolestaan huolehtia siitä, etteivät verkkopankkitunnukset joudu vääriin käsiin ja ilmoittaa pankille heti, jos niin käy, jotta tunnukset voidaan sulkea ja mahdolliset väärinkäytökset estää.

Pikavippi pankkitunuksilla
, yhteensä 0 arvostelua.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

No comments yet... Be the first to leave a reply!