Pikavippi 50 – 500 € – yleistietoa pikavipeistä

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pikavipillä eli pien- tai pikalainalla tarkoitetaan Amerikasta Suomeen rantautunutta lyhytaikaista kulutusluottomuotoa, joka on etenkin varhaisnuorten ja nuorten aikuisten suosiossa.

Suuruudeltaan pikavipit ovat tyypillisesti muutamasta kympistä muutamaan sataseen. Pikalainoja myöntävien yritysten määrä on ollut Suomessa tasaisessa kasvussa aina vuodesta 2005, tällöin ensimmäisenä pikavippiä tarjosi Tekstivippi-niminen yritys.

Tällä hetkellä pikalainoja myöntäviä yrityksiä toimii Suomessa noin 50, mutta palveluntarjoajien vaihtuvuus on alan kokoon nähden melko suuri ja vain osa yrityksistä yltää voitolliseen tulokseen. Myös yritysten toiminnan laajuus vaihtelee pienistä toimijoista kansainvälisiin suuryhtiöihin ja joukkoon mahtuu myös epämääräisiä toimijoita, jotka ovat mustanneet alan mainetta.

Mihin pikavippejä käytetään?

Toisin kuin julkisuudessa käydyn keskustelun pohjalta voisi helposti olettaa, vippi tai pikalaina käytetään tyypillisesti arkisiin ja äkillisiin menoihin, kuten ruokaan ja sairaalamenoihin sekä muihin kodin normaaleihin kuluihin, joihin rahat eivät jostain syystä ilman pienlainaa riitä.

Pikavippiä käytetään eniten arkisiin ja äkillisiin menoihin, kuten ruokaan ja sairaalamenoihin sekä muihin kodin normaaleihin kuluihin

Tutkimusten mukaan pikalainoja käytetään sen sijaan verrattain vähän juhlimiseen, päihteisiin, uhkapeliin ja muihin vastaaviin tarkoituksiin. Haettujen summien suuruus on sen sijaan kasvamaan päin, minkä lisäksi luottoja haetaan yleensä useammin kuin kerran.

Mistä saa pikavippiä ja paljonko maksaa?

Pikavippejä tarjoavia yrityksiä ovat mm. Euroloan, Ferratum, Pikavippi.fi, ja Vippi.fi ja luottoa haetaan yleensä tekstiviestillä tai netin kautta. Rahat siirtyvät asiakkaan tilille nopeasti, usein jo muutamassa minuutissa. Takaisinmaksuaika vaihtelee palveluntarjoajasta riippuen, mutta on useimmiten parista viikosta kuukauteen. Toisinaan takaisinmaksuajan voi myös valita useammasta eri vaihtoehdosta, mikä luonnollisesti vaikuttaa myös maksettavaksi lankeavan koron määrään. Huomiota kannattaa kiinnittää myös käsittely- ja toimituskuluihin, sillä esimerkiksi tekstiviestien hinnat voivat vaihdella suurestikin palveluntarjoajasta riippuen.

Pikaluottoja tarjoavat yritykset tarkistavat asiakkaiden luottotiedot ennen luotonantopäätöksen tekemistä.

Iso osa hakemuksista myös hylätään maksuhäiriömerkinnän tai jonkin muun syyn takia. Pikavipit ovat myös kasvava syy etenkin nuorten aikuisten lisääntyneisiin maksuhäiriömerkintöihin, mikä näkyy kunnallisen velkaneuvonnan asiakaskunnassa.

Koska pikavipit ovat vakuudettomia, niiden todellinen korko voi olla sata tai jopa tuhatkertainen normaaleihin kulutusluottoihin verrattuna. Näin siksi, että korko on suhteessa palveluntarjoajan ottamaan riskiin, minkä lisäksi varoilla katetaan toiminnan muita kuluja.

Pikalainojen kohtuuttomista koroista tehtiin vuonna 2008 tutkintapyyntö Keskusrikospoliisille, joka kuitenkin teki asiasta tutkimatta jättämispäätöksen. Kilpailun kiristyessä lainojen kulut ovat kuitenkin laskeneet ja laskevat edelleen, mikä ajaa pieniä ja heikosti kilpailussa pärjänneitä yrityksiä markkinoilta.

Netissä on useita sivustoja, joilla voi vertailla pikavippiyritysten myöntämien luottojen kokonaishintoja. Nämä ns. pikavippivertailut ovat erittäin käytettyjä sivustoja. Luottoa harkitessa kannattaa myös lueskella netin keskustelupalstoja, joilta saa hyviä vinkkejä luottojen hintoihin ja yritysten luotettavuuteen ja maineeseen liittyen.

Pikavippien ja toimijoiden valvonta

Pikavippi palveluita koskeva lainsäädäntö tiukentui 1.2.2010 yhdessä muita kulutusluottoja koskevan säätelyn kanssa. Lakiuudistuksen jälkeen pikalainaa ei ole enää voinut maksaa asiakkaan tilille yöllä (klo 23:n ja 7:n välisenä aikana), vaikka hakemus olisikin hyväksytty, vaan rahat voidaan siirtää vasta aamuseitsemän jälkeen.

Lisäksi luoton todellisen vuosikoron tulee selvitä mainonnasta ja luotonhakijan henkilöllisyys tulee varmentaa huolellisesti ennen kuin luotto voidaan myöntää esim. verkkopankkitunnuksilla tai muulla luotettavalla ja lain tunnustamalla menetelmällä. Käytännössä tunnistamista vaaditaan vain ensimmäisellä asiointikerralla, jonka jälkeen asiakkaalle luotu henkilökohtainen tunniste riittää henkilöllisyyden todentamiseen. Tällöin asiakkaalla on mahdollisuus hakea pikavippi myös esim. tekstiviestillä.

Kuluttajaluottoja tarjoaville yrityksille tulee myös rekisteröintipakko Etelä-Suomen Aluehallinnon ylläpitämään luotonantajarekisteriin. Lain voimaan tullessa jo toimivilla pikavippiyrityksillä on 31.5.2011 saakka aikaa rekisteröityä ja uusien toimijoiden tulee rekisteröityä ennen toiminnan aloittamista. Lakiuudistuksella pyritään estämään väärinkäytöksiä ja parantamaan kuluttajansuojaa, mikä on luonnollisesti myös asiakkaan etu.

Viranomaisten lisäksi alan toimijoita valvoo Suomen Pienlainayhdistys. Se on vuonna 2008 perustettu yhdistys, joka keskittyy kehittämään hyvää luotonantotapaa. Sen jäsenyritykset ovat sitoutuneet noudattamaan lainsäädännön lisäksi yhdistyksen omia eettisiä sääntöjä, mikä tekee luoton ottamisesta asiakkaan kannalta helpompaa ja turvallisempaa.

Pikavippi 50 – 500 € – yleistietoa pikavipeistä
0, yhteensä 0 arvostelua.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook

No comments yet... Be the first to leave a reply!